Prosedyreoversikt - fag

Fagtyper

Skolene kan bruke sine egne betegnelser på fagtyper, men man må angi hvilken type fagtype det er snakk om (linje/valgfag/fellesfag, som brukes i forbindelse med SSB-rapporteringen om høsten).

 Hvis man skal benytte Navi til å skrive ut vitnemål må man også ordne sortering av fagtyper i fagtype-tabellen. Verdi 0 betyr at fagtypen ikke blir med i vitnemålsutskrift, mens laveste verdi kommer først i utskriften.

Legg inn fagene

Gjøres under menyvalget Fag. Ny velger dukker opp. Høyreklikk i velgeren (listen over fag), velg Ny eller slett. HUSK AT MAN KAN KOPIERE FAG MELLOM SKOLEÅR, slik at du slipper å legge inn de samme fagene hvert år manuelt. Bare høyreklikk i listen over fag og velg Kopier fag mellom år.

Du kan redigere på allerede eksisterende fag ved å klikke på det.

En kort forklaring på hva som kan/bør registreres:

Angi fagtype på faget

Kode/nr på faget settes frivillig. Man kan for eksempel skrive et tall først som angir hvilken fagtype det er (fint for sortering), samt en fagkode som er enkel å kjenne igjen. Eksempel: 1FL kan være friluftlivslinje (1 kan være linjefag mens FL er friluftliv forkortet). Men dette er helt opp til skolen å bestemme.

Lærer tas ut fra en liste med registrerte personale (hvis man vil registrere lærer må man altså registrere lærerne som personale. Gjøres under Personale-knappen).

Rom tas ut fra en liste med registrerte undervisningsrom. Rom registreres eventuelt under Oppsett - Rom.

Hovedemne/Underemne: Viktig å fylle ut i forbindelse med statistikk til SSB.

Start/slutt-dato: fagets virkelige start/sluttdato. Registreres for egen oversikt (frivillig)

Timer per uke: benyttes i eventuell vitnemålutskrift.

Årstimer: Viktig i forbindelse med statistikk til SSB: timer per uke beregnes ut fra dette tallet. Se nedenfor for nærmere forklaring.

Kapasitet: Hvor mange elever som kan ta dette faget. Må i hvert fall fylles ut for linjefagene for å få rapporten til informasjonskontorene til å stemme (antall ledige plasser..)

Elever: hvor mange elever som er lagt inn på faget. Beregnes automatisk, må ikke fylles ut selv.

Opptak: Må være avkrysset på alle linjefag, og blank på alle andre fag.

Fraværsføring: Må krysses av hvis du vil at faget skal kunne føres fravær på. Hvis ikke kommer det ikke opp i faglisten under fraværsregistreringen.

På vitnemål: Må krysses av hvis faget skal kunne skrives ut på en vitnemålsutskrift.

Legg elevene inn i fagene

Det står i filspesifikasjonen fra SSB (fil nr 3) at elevene skal rapporteres med hvilke fag de har hatt, sammen med en angivelse av antall uketimer på faget. Dermed må man registrere fag på elevene som ble ferdig til våren. 

Flere måter å gjøre dette på: 

Legge alle elever i et utvalg inn i et fag (for eksempel alle elever gis fellesfagene, og alle elevene i en linje gis et bestemt linjefag. Høyreklikk i fagvelgeren). Og det er vel greit å vite at programmet tar hensyn til at eleven allerede er lagt inn på faget, slik at elever ikke blir lagt inn dobbelt.

Bruke elevflippen på faget. Brukes dersom man på forhånd har liste over de elevene som har et bestemt fag.

Fagflippen på eleven. Brukes når man har lister på hvilke fag hver enkelt elev har. 

Flere grunner til å legge elevene inn på fag:

Statistikken til SSB krever det, så hvis man vil bruke Navi til å lage SSB-fil nr 3 må man legge elevene inn på fag.

Gjør det mulig med utskrift av vitnemål fra Navi

Enkelt å lage lister over elever på fag

Fraværsføring

Med detaljert fraværsføring fordelt på fag kan man få oversikt over hvilke fag elevene har mest fravær i.

Rapportering av elever til SSB:

I beregningen av timer per uke på elevene i rapporten til SSB er det lagt til grunn følgende beregning:

Sum (Årstimer på fag / 33 uker)

Hvis en elev har 2 fag på 500 årstimer hver vil uketimetallet bli (500/33) + (500/33) = 30 timer/uke.

Unntak

For de fleste elever er en slik tilnærming OK. Unntakene må tas hver for seg:

Halvårselever går bare 16,5 uker. Dette tas hensyn til under beregningen. Hvis det kjøres spesifikke halvårskurs for høstelever og vårelever, må det opprettes egne hovedkurs for disse elevene. For halvårselever som følger samme undervisning og opplegg som helårselevene men slutter til jul eller starter etter jul, er det mest fornuftig å angi sen startdato eller avbrutt med dato på de det gjelder. På disse elevene må det angis hvor mange uker elevene har hatt undervisning (se eget punkt nedenfor).

For elever som har bare deler av et fag (for eksempel slutter til jul eller bytter fag i løpet av året) må man angi hvor stor del av faget i % som eleven har. Egen kolonne for dette i Fag-flippen på elev-bildet (Andel).

Elever som avbryter eller starter seint må korrigeres for dette. Man angir hvor mange uker eleven har hatt undervisning i elev-bildet (Kurs/linje-flippen, feltet Uker undervist). Må også korrigeres for hvor stor del av faget de fysisk har vært med på.

Det skal ikke tas hensyn til fravær i denne beregningen!