Internett: www.wis.no E-post: wis@wis.no
Tlf: 7245 0190 Fax: 7245 0191

Startsiden | Produkter | Drift | Markedsføring | Ta kontakt | Gå til
Søk:

Startside

Referanser

Tjenester

Rådgiving

Installasjon

Opplæring

Drift

Informasjon

Produktomtaler

SSLVPN klienter

Fjernhjelp

Nettvett

Endret: 27.02.2008  

Denne artikkelen er skrevet og vedlikeholdes av Svein Waade, daglig leder i WIS.
Målet er å presentere lettfattelig informasjon om Internett. Teksten er først og fremst laget for foreldre. Det er laget som ett dokument, slik at de som ønsker det kan skrive det ut og lese det uten PC.


Generelt

Gode og dårlige sider

Det er et faktum at Internett inneholder ufattelige mengder av dårlige og gode sider. Det dårlige er mye værre enn du kan tenke deg og det gode gir oss fantastiske muligheter til å lære og forstå. Det er to ulike metoder for å få samfunn og folk til å bruke Internett på den beste måten:

  1. Fokusere på farene ved alt som er dårlig
  2. Fokusere på fordelene ved alt som er bra

Begge disse metodene vil føre oss i riktig retning, men jeg personlig ønsker å sette mest fokus på nr. 2. Bare fordi jeg tror det gir best utslag.

Hva frykter vi mest?

Det meste av frykten for Internett er nok knyttet til barna våre og kan være..

  • at barna skal komme i kontakt med folk som vil skade dem
  • at barna skal gjøre noe som er ulovlig eller skade/såre andre
  • at barna skal bli mobbet på e-post/chat/sms uten at noen andre oppdager det
  • at barna skal se vold og sex som kan skade dem
  • at barna skal legge ut informasjon/bilder av seg selv som kan skape problemer for dem senere
  • at barna skal bli avhengige av data og dermed inaktive

Nettvett

Nettvett er kunnskap om hvordan du kan bruke Internett på en sikker og god måte. Her er noen regler for barn og unge:

  1. Vær mot andre på nettet som du vil at andre skal være mot deg.
  2. Vær forsiktig med å gi ut opplysninger om deg selv.
  3. Skal du møte noen du har chattet med på nett? Ta med en voksen eller en venn.
  4. Tenk deg om før du laster ned gratis filer og innhold. Det kan ligge virus og spionprogrammer
    sammen med filene du laster ned.
  5. Beskytt navnet ditt, lag et kallenavn. Gi ALDRI ut passordet ditt (heller ikke andre opplysninger som kan identifisere deg)
  6. Spør om lov før du legger ut opplysninger om eller bilder av andre.
  7. Sjekk alltid hvem som har laget informasjonen du finner - husk at alle kan legge ut noe på nett.
  8. Snakk med en voksen hvis du opplever noe ubehagelig på nett.
  9. Vær smart og trygg på nett!

Disse reglene er hentet fra www.nettvett.no. Der finner du informasjon, råd og veiledning om sikker bruk av Internett. Nettstedet er laget av Post- og teletilsynet i samarbeid med mange andre. Nettstedet er nyttig både for privatpersoner og bedrifter.

Hvis du liker regler og lister med tips kan du gå til Nettvett - Nettregler.

Bli engasjert !

Vi kan si at Internett er ille, og ikke forholde oss til det. Da vil de "slemme" styre det i en dårlig retning. I stedet bør en bruke det som er bra og lære seg alle fordelene. På den måten kan en stimulere barn og unge til å bruke det på gode måter. Derfor er det mange som sier at engasjerte foreldre er den beste hjelpen for at barn kan være trygge på Internett. Noen tips for å bli engasjert:

  • Lær deg å bruke Internett
  • Bruk det til å finne informasjon selv
  • Vis fram bra ting du har funnet på Internett
  • La dem vise deg bra ting de har funnet på Internett
  • Diskutér hva som er motivasjonen bak ulike nettsted
  • Lag konkurranser om å finne fram på Internett

Hindre dårlig bruk

Her er det mange ulike meninger. Noen mener at en bør overvåke barna og sjekke hva de bruker Internett til. Noen mener at en bør regulere barnas tilgang til Internett og sperre for nettsteder som dårlige. Overvåkning fungerer delvis helt til barna klarer å fjerne sine spor. Sperrer kan de også komme seg rundt eller de kan dra til venner som ikke har slike sperrer. Det finnes likevel noen råd for å hindre dårlig bruk:

  • Ha datamaskinen i stua
  • Diskutér kjøreregler for internett med dine barn. Gjerne lag en avtale.
  • Vær i nærheten når barna dine er på internett
  • Be om å få se, og la barna fortelle hva de driver med på internett
  • Vurder å gå gjennom loggen sammen med barnet

E-mobbing

De som mobber har fått tak i dødelige våpen: e-post, chat (eks. msn) og SMS er vanskelig å oppdage. Det værste med dette er at den som bli mobbet aldri er trygg. Selv ikke på sitt eget rom. En tør ikke melde seg ut i frykt for å bli utenfor, og en er redd for hva som kommer. Og den frykten er en aldri fri for. Mange sier at dette er et svært alvorlig problem for mange barn.

Sperrer og filtre

Det finnes en del tekniske løsninger for å sperre/filtrere nettisder. Ofte krever dette at foreldrene nesten fungerer som IT-ledere i hjemmet, men situasjonen er alltid slik..

Ulike brukere (kontoer) på maskinen (Windows XP og nyere)

Har en flere barn kan det være lurt å legge inn en konto pr. person. På den måten kan du lettere holde oversikt og hindre at de får tilgang til hvernadres snarveier og sider.

 

Internett

Hva er det?

Det er millioner av datamaskiner med informasjon som er koblet sammen i et nettverk. Informasjonen kan gjøres tilgjengelig for alle som har tilgang på Internett.

Det rare med Internett er at det ikke er noen som bestemmer der. Alle kan gjøre som de vil. Lovene i hvert enkelt land kan regulere noe, men da bruker de bare en server som ligger i et land som er mindre strenge.

Statistikk

Antall personer som bruker Internett vokser veldig. Pr. inngangen av 2008 er tallene i prosent slik:

  • Verden: 20%
  • Europa: 50%
  • USA: 70%
  • Norge: 80%

Noen andre fakta:

  • Økningen av antall brukere er størst i Asia
  • 78% av husstandene i Norge hadde Internett i 2007
  • En antar at det er omlag 50 milliarder nettsider

Kilder: Internet World Stats, Statistisk Sentralbyrå

Nettlesere

En nettleser (browser) er det programmet en bruker for å lese det som er på Internett. Det finnes flere programmer, men de to største er nå Microsoft Internet Explorer (IE) med 55% og FireFox med 37%.
Kilde: Statistikk over nettlesere

Programmene kommer stadig med nye versjoner med forandringer og forbedringer. Derfor kan en ikke lage én oppskrift på hvordan ting skal gjøres fordi det avhenger av program og versjon.For å finne ut hvilket program du benytter må du se på tittellinjen (den blå linjen øverst). For å finne ut versjonen må du velge på menyen "Hjelp" - "Om.." (på engelsk "Help" - "About..") og se etter Versjon (Version).

Adresser

Hvert nettsted har et navn eller domene (f.eks. www.nrk.no, www.posten.no, www.coca-cola.com). På hvert nettsted finnes så mange dokumenter (tekster, bilder, lyd, film). Alle disse har en egen adresse (URL). Du kan åpne en side ved å skrive adressen i toppen av nettleseren eller ved å klikke på lenker på nettsidene. Du klikker tilbake-knappen for å gå et steg tilbake.

Søke på Internett

Det er nesten umulig å finne fram på Internett bare ved å skrive inn en adresse i nettleseren. For å finne informasjon på Internett kan en søke eller bruke kataloger. Søk er absolutt mest vanlig, og den mest brukte nå er Google. Men det finnes også mange bra katalogtjenester som kan være fine å bruke. Du finner disse under "Bra nettsteder".

Hva er sant på Internett

Det er viktig å være kritisk og tenke når en får noe eller finner noe som virker rart.

  • Din beste venn/venninne snakker plutselig stygt til deg: Sannsynligvis har noen brukt deres identitiet
  • Tilbud om lettjente penger: Disse sakene finnes ikke
  • Utrolige historier/bilder/videoer: Det er mulig å maipulere det meste, og folk bruker utrolige ressurser på å lure andre
  • Husk også at kommunikasjon uten ansikt oftere skaper misforståelser

Historikk over besøkte nettsider (loggen)

Hver gang en besøker en nettside, vil adressen til den nettsiden bli lagret i en logg. Denne loggen grupperes på dag/uke/måned. Nyere nettlesere kan også gruppere lista etter antall besøk. For å vise historikken kan du i alle nettlesere og versjoner trykke [Ctrl] og [H] samtidig. Da kommer det opp en liste til venstre med alle nettsider som er besøkt. Du kan klikke i lista for å se den aktuelle nettsiden.

Det er enkelt å slette loggen fra nettleseren.

Midlertidige Internettfiler (cache)

Før var hastigheten på Internett mye dårligere, og det var da viktig å hente så lite som mulig. Derfor ble det du hentet fra Internett lagret på egen maskin. Når du går til en nettside med bilder (nettsiden har bare pekere til bildene), sjekket først nettleseren om bildene finnes på din egen maskin. Hvis de er på din maskin, hentes de derfra i stedet for å hentes fra Internett. I nettleseren kan en justere hvor mye plass som skal settes av til lokal lagring av Internettfiler.

For å se hva som er lagret på maskinen må en gå inn i mappen "Midlertidige Internettfiler" på den aktuelle brukerkontoen.

Informasjonskapsler (Coockies)

Mange nettsted lagrer litt opplysninger om ditt besøk på nettstedet. Dise opplysningene blir hentet fram neste gang du besøker det samme nettstedet. Dette lagres i små filer under "Midlertidige Internettfiler". Det som er lagret av coockies kan også fortelle mye om hvilke nettsted du har besøkt.

Alle maskiner har en adresse (IP)

Alle maskiner på Internett har en unik adresse på dette formatet: 123.456.789.012. Dette kalles IP-adressen (Internet Protocol). Noen maskiner har fast adresse, mens de fleste private får en ny adresse hver gang de logger på. Når en åpner en nettside kan denne adressen bli tatt vare på og brukes til å finne igjen hvem som har åpnet en bestemt internettside ett bestemt tidspunkt.

Dette fungerer dermed som spor når vi "surfer" på internett. Politiet vil oftest klare å spore opp hvem som har lagt ut/sendt noe som er anmeldt.

Virus

Virus er programmer som stort sett er laget for å skape problemer for deg. Typisk vil de få maskinen din til å stoppe eller sende ut tusenvis av e-poster for å lamme nettet. Det gir programmereren en følelse av makt når han klarer å slå ut mange datamaskiner. For å beskytte seg mot virus kan en installere ulike programmer (antivirus) eller sette inn en brannmur (en boks) mellom Internett og maskinen.

Forsøk å holde maskinen oppdatert (Windows Update) ved å laste ned siste versjoner. Windows kan gjøre dette automatisk.

Du kan laste ned AVG Anti-virus gratis. Dette programmet har fått gode kritikker og kan anbefales.

Bra nettsteder

Det finnes svært mange nettsteder med nyttig og spennende informasjon.

Kategori Nettsted kommentar



Søke på nettet Google Nettsted som lar deg søke gjennom millioner av nettsider på et øyeblikk. Google er så populær fordi den sorterer resultatene fornuftig.
  Kvasir Norsk søkemotor 
  Katalog? Usikker på hvilken som skal anbefales
  Startsiden Ganske grei inngang for å finne ressurser på Internett



Lokale ressurser Din kommune F.eks. www.hemne.kommune.no
  Din lokalavis F.eks. www.sovesten.no
  Ditt idrettslag F.eks. www.kilhemne.no



Oppslagsverk Telefonkatalogen Søke etter navn og nummer
  Wikipedia Leksikon på Internett, der alle kan bidra for å holde opplysningene ajour.
  Globalis FN har laget et nettsted ..
  Vis veg Planlegge reiseruter i Norge (detaljert)
  Google kart Kart over hele verden med terreng og satelittfoto. Fint for å finne reiseruter.



Handle/reise Bokkilden Finne/kjøpe bøker og få dem tilsendt i posten
  Norwegian Enkelt å finne og bestille billetter



Om barn, ungdom og Internett Nettvett Veldig mye nyttig informasjon om Internett både for private og bedrifter. Siden driftes av post- og teletilsynet.
  Barnevakten Organisasjon som gir gode råd ogm barn og medier. Mye aktuell og bra informasjon på nettsidene.
  Barneombudet Nyheter og artikler fra Barneombudet
  Du bestemmer Nettside om personvern laget av Datatilsynet i samarbeid med Utdanningsdepartementet og Teknologirådet.
  Foreldrepraten Samtaleopplegg for foreldremøter på 5. - 7. trinn. Laget av BarneVakten i samarbeid med flere nasjonale orgasnisasjoner.
  SAFT Medetilsynets sider er en "avdeling" i en Europeisk organisasjon som fokuserer på trygg bruk av Internett.



Sider for unge Ung.no Nettsted med temasider om det meste som er aktuelt for barn og ungdom. Drives av Barne-, ungdoms- og familiedepartementet. Ble kåret til beste offentlig nettsted i konkurranse med 700 andre.



Nyttige sider Geni Slektssystem på Internett der alle dine slektninger kan logge seg inn og legge inn sin familie. Enkelt og greit men på engelsk.
  NRK Du kan høre radio eller gå i arkivet og høre gamle radioprogrammer eller se gamle TV-programmer mange år tilbake. Gratis og veldig bra kvalitet. 

E-post

Du kan sende og motta meldinger fra hvem som helst. Det tar normalt 20-30 sekunder å overføre en melding.

Internett eller lokalt

Det er to måter å bruke e-post på:

  • Internett: Du går inn i nettleseren på en bestemt nettside, logger inn og får tilgang til e-posten din. Du kan sende/motta og ordne kontaktlister. Du har tilgang uansett hvor du er.
  • Lokalt: Du har et program på lokal maskin og e-posten hentes ned dit. Du har bare tilgang til e-posten på den ene maskinen

Anbefaler å benytte Internett e-post. De mest aktuelle er: Hotmail, Gmail og Yahoo.

Spam

Også betegnet som søppelpost eller reklamepost. Dette ønsker du ikke å få, og de ulike leverandørene gjør hva de kan for å stoppe det som skal stoppes -ikke for mye og ikke for lite.

Chat (direktemeldinger)

Dette er ungdommens viktigste kommunikasjonkanal. Du har en liste av venner og kan kommunisere direkte (som en samtale) med disse. Det tar 1-2 sekunder å overføre en meldingen. Du mottar bare fra dem som ligger i vennelista di. Andre kan be deg om at du setter dem som deres venn i lista.

De mest vanlige tjenestene er: MSN og Yahoo.

Det er normalt et program som installeres på maskinen, men det kan også være på Internett. Du må logge deg inn for å bruke tjenesten.

Spim

Det er i ferd med å bre om seg med reklamemeldinger på direktemeldinger også. Disse kommer seg rundt kravet om at de skal være i vennelista.

Blogg

Det er en forkortelse for "Web-log" og er en slags personlig åpen dagbok på Internett. Stadig flere blogger om alt mulig. 

Spill på nett

World Of Warcraft

Onlinespill..

Nettsamfunn

Et nettsamfunn er et nettsted der hver enkelt som skal få tilgang må registrere seg (opprette en konto).

De mest aktuelle for tiden:

  • Popit.no: Nyheter, spill, chat, spørsmål og svar
  • Habbo: Virtuell verden der du er en figur som vandrer rundt og treffer andre. Du kan spille, lek og prate
  • GoSupermodel: Får ansvaret for en modell og skaffer klær og utstyr til den. Du kan kjøpe det nyeste for penger ved å sende SMS til systemet. Du kan chatte med andre brukere.
  • Facebook: Knytter til deg venner og kommuniserer med dem
  • Second Life: Virtuell verden

Handel

Må også nevne dette punktet. Antall som handler på nettet øker veldig.

Det benyttes vanligvis kreditkort og du må oppgi hele nummeret på forsiden, utløpsmåned/år, Navn og en tresifret kode som står på baksiden.

Reise

Mange bruker Internett til planlegging av reiser og bestilling av billetter. En kan ofte spare mye på å bestille billetter på Internett. Forskjellene blir trolig større.

Musikk

Dette er en av de store aktivitetene på Internett. Du kan laste ned musikk og lagre på din egen maskin. Hvis du vil gjøre dette enkelt og lovlig anbefaler jeg www.itunes.com. Da må du installere et program på din PC. Deretter kan du handle musikk og legge på maskinen. Kopier til mp3-spilleren (det er endelig mulig/lovlig) eller velg ut noen sanger, sett inn en tom CD og klikk brenn.

Det er ulovlig å laste ned musikk som andre har lagt ut.

TV, film og video

I de senere årene har folk stadig fått bedre hastighet til Internett, og det er nå mulig å se film med svært bra kvalitet.

  • nrk.no (gratis), TV2.no har store arkiver på nett
  • www.youtube.com har ufattelige mengder videosnutter
  • DU kan leie film flere steder