Internett: www.wis.no E-post: wis@wis.no
Tlf: 7245 0190 Fax: 7245 0191

Startsiden | Produkter | Drift | Markedsføring | Ta kontakt | Gå til
Søk:

Startside

Referanser

Tjenester

Rådgiving

Installasjon

Opplæring

Drift

Informasjon

Produktomtaler

SSLVPN klienter

Fjernhjelp

Hva er en branmmur?

Endret: 09.03.2006  

Litt om virus beskyttelsesprogram


 

Bruken av Internett har de siste årene eksplodert. Millioner av brukere benytter tjenester som e-post, leser avisen, handler, sender informasjon, henter informasjon, presenterer informasjon og mye annet.
Sammen med dette har det oppstått en del sikkerhetsfarer som virus via e-post (en risiko du kan eliminere ved å benytte et virus beskyttelsesprogram), og hackere (”innbruddstyver”) som henter eller ødelegger informasjon.


For å unngå et slikt hackerangrep benyttes en brannmur eller firewall.

Kommunikasjon via Internett kan sammenlignes med bruk av en radio. Hver enkelt frekvens inneholder en "radiostasjon". På Internett inneholder hver av disse frekvensene, eller protokoll som det heter på Internett, en tjeneste. Dette kan f.eks. være e-post.

Ved å benytte en brannmur kan du stenge de protokollene (frekvensene) som du ikke benytter og dermed gjøre det mye vanskeligere for hackere å skade dine tjenester.

Det finnes flere tusen forskjellige porter og dermed muligheter som hackere kan benytte. Men de fleste brukere har kun behov for at et fåtall porter skal være åpne for å kunne gjøre den ønskede tjenesten tilgjengelig. Dette er ofte tjenester som e-post og HTTP (dette er porten for web sider).

Ip-adresse
Du vil også kunne bestemme hvilke datamaskiner som skal kunne benytte de forskjellige portene. Dette gjøres ved at du i brannmuren registrerer den enkelte maskins ip-adresse.
En ip-adresse kan sammenlignes med en gateadresse og identifiserer derfor hvilken datamaskin som ønsker å benytte en tjeneste.


En datamaskin sender alltid ut sin ip-adresse når den prøver å få kontakt med en tjeneste på Internett og brannmuren kan dermed bestemme hvilke maskiner som skal få tilgang til en tjeneste (f.eks. e-post) på serveren.