Internett: www.wis.no E-post: wis@wis.no
Tlf: 7245 0190 Fax: 7245 0191

Startsiden | Produkter | Drift | Markedsføring | Ta kontakt | Gå til
Søk:

Startside

Referanser

Tjenester

Rådgiving

Installasjon

Opplæring

Drift

Informasjon

Produktomtaler

SSLVPN klienter

Fjernhjelp

Tar du backup?

Endret: 15.05.2005  

Har du sikkerhetskopi av viktige data?


Å ta backup er alltid viktig, men for de fleste er dette en ting man glemmer, eller ikke tenker nøye over.
Det er først når uhellet er ute at man forstår hvor viktig dette er.
Man kan ta backup til mange forskjellige medier, men man bør unngå å lagre backup på samme harddisk dataene originalt ligger på.
Vi kan tilby flere løsninger for deg som trenger backup.


Nødvendighet

Nødvendigheten for å ta backup er stor, om det så er firma eller privat.
Tenk på alle digitalbildene, dokumentene, register, regnskap, adressene, databaser, systemfiler, mails, favoritter, og andre viktige personlige filer, det er IKKE moro å miste slikt. Visse ganger kan det koste dyrt, mye av dataene som ligger rundt om i de tusen hjem og bedrifter er uerstattelige.
For noen kan det å miste data være det samme som totalt ruin, man bør ha det i bakhodet når man sitter og jobber, at backup er viktig og nødvendig.

Rutiner

Man bør legge seg til vane og ta backup, la det bli en rutine, gjør man det er man ganske trygg. Det koster deg kun en liten brøkdel av tida du tilbringer ved computern å ta en backup.
Kjøper man en skikkelig streamer, eller en annen form for backupdevice, og setter seg litt inn i programvaren som som regel følger med så er det ikke noe stort verdensproblem å få backupen til å gå automatisk. Man kan velge en spesiell tid hver dag eller på dato. F.eks en helt vanlig bensinstasjon, har ett krav om video-overvåkning, via kamera over bensinpumper o.l, må ta backup av filmene sine, de lagrer 7 dager på 7 filmer.

Når ny uke starter, settes backuptape nr 1 i backupmediet, og rutinen starter igjen. 
Er du usikker og synes dette høres gresk ut og vil vite mer, så er vi kun ett tellerskritt eller en mail unna, ta kontakt med Wis Drift, kanskje vi kan hjelpe deg?

Hvor mye

Hvor mye du skal ta backup av avhenger av hvor mye viktige data du har på disken. Som nevnt under nødvendighet, så ser du noen av de viktigste punkter. 
Å sette en størrelsesorden på en backup er vanskelig uten først å vite hva som er innholdet, en helt vanlig enkel arbeidstasjon krever ikke så mye, men større firma og spesielt IT leverandører som tilbyder hjemmesider, webmail o.l har behov for større backupmedier og faste rutiner.
Fotografer, trykkere og grafikere har også ett stort behov for å ta vare på sine filer, bilder, råkopier o.l, er det snakk om mye data så kjøres backup over på hard-disker som ligger på andre servere og/eller i skuffer for de som har utskiftbare disker. Personlig synes jeg at backup over på en ekstra disk, og på dvd som en sikkerhetskopi er best for meg som privatperson som har en mani for digitalbilder og webgrafikk. En backup føles godt og trygt.

Hvor ofte

Hvor ofte du skal ta backup avhenger og hvem du er, hva du er, og hvor stort ansvar du har ovenfor dine datafiler.
Regnskapskontor, bedrifter, tilbydere, o.l bør kjøre backup daglig, det er ingen vanskelig sak og som regel går det automatisk etter man har satt opp software og hardware, det trengs bare ett lite ettersyn og en sjekk av og til.
For privatpersoner vil jeg anbefale en backup hver gang du synes du har gjort noe viktig og ellers minst en gang i uka.
Det er uante mengder med virus og andre progammerte ulumskheter som kan ødelegge for deg. En liten feil i en elektronisk brikke, ett strømbrudd, ett lyn-nedslag eller ett lite hendelig uhell, mulighetene for at akkurat du skal miste dine data er stor, og den øker for hver gang du IKKE tar backup.