Internett: www.wis.no E-post: wis@wis.no
Tlf: 7245 0190 Fax: 7245 0191

Startsiden | Produkter | Drift | Markedsføring | Ta kontakt | Gå til
Søk:

Startsiden

Søk

Om nettstedet

Nyhetsarkiv

KundeWeb

Om virksomheten

Ansatte

Blogg

Kompetanse

Prosjekter

Sikkerhet

Vår styrke

Wis i media

Sponsor

Om selskapet

Organisering

Historikk

Kontorer

Reise til WIS

Ta kontakt

Jobbe i WIS

Partnere

Den andre siden ..

WIS blogg


Oppgradert dataløsningen i hjemmet.
Av: Svein Waade Søndag 10.08.2008 (23:37)

Historien

For et par år siden kjøpte jeg en mediacenter-PC og satte den i stua. Det var en vannavkjølt (!) Fujitsu Siemens Scaleo med Windows XP Media Center Edition og dobbelt TV-kort. Den har vi hatt mye glede av: Fin TV-guide, pause og spole TV, enkelt å ta opp TV, se nett-TV (f.eks. NRK), leie filmer online, alle familiens bilder, all musikk tilgjengelig osv. Når den maskinen kom inn forsvant både stereoanlegget og DVD-spilleren.

Maskinen har stort sett gått bra, men for et par måneder siden knakk den sammen. Vi gikk over til å se TV på gamlemåten. For en nedtur! Jeg måtte begynne å bla opp og ned på kanalene, og hadde ingen anelse om hvilken film det var, om den akkurat hadde begynt eller om den snart var ferdig.

Men med en del andre PC'er i heimen, dukker det stadig opp flere utfordringer. Brukerne klager litt på at ikke alt fungerer som det skal: Blanke utskrifter (tomt for blekk), finner ikke igjen det jeg lagret (lagret på en annen maskin), får ikke åpnet dokumentet (fordi det programmet ikke er installert på den maskinen) osv.. Systemanvarlig har alltid hatt anledning til å koble seg på kontoret, og har ikke følt på de samme problemene. Og så handler det vel litt om skomakerns barn som alltid gikk barbente.

Drømmen

Jeg bestemte meg for å ordne opp i sakene, og satte opp noen punkter:

  • Farge laserskriver som alltid er tilgjengelig (skal stå på nettet og ikke på en PC)
  • Server (som alltid er på) med alle data. Automatisk backup i huset og ut av huset (Internett)
  • Mediacenter i stua (på kabel) som viser det som ligger på serveren. En fjernstyring for alt.
  • Alle PC'er i huset skal ha tilgang til serverdisken og lagre alle data dit
  • Alle PC'er skal kunne kjøre programmer som ligger på serveren (Terminal server)
  • Mulighet til å logge inn på hjemmeserveren fra utsiden
  • Mulighet for å spille av musikken på andre rom (f.eks. kjøkken/bad)

Kabling og rydding

Gikk gjennom og flyttet alt utstyr til boden (teknisk rom): ADSL-modem, Ruter/WLAN/brannmur, IP-telefon og sentral for trådløs telefon. Det ble trukket kabel til stua og opp på kontoret i 3. etasje (vi har rør). Argumentet for kabel er 1.000 mot 54 Mbit på trådløst nett. Merker litt forskjell når det er mye data som skal overføres. Det var en stor jobb å flytte/samle alle data fra alle PC'er og få det inn i en felles struktur på serveren, men jeg tror det er verd det. Det ble satt opp en fargelaserskriver på nettverket, og installert scanner.

Min første bod-PC

Server ble en billig PC (under 5.000,-) fra Komplett med Windows XP, 2 GB minne, 1.5 TB (1.500 GB) disk, ingen skjerm/tastatur/mus. Den ble bare lagt oppå hyllene i boden sokkelen, og der skal den få ligge i fred og alltid stå på. Den skal ta vare på alle våre data (bilder, filmer, musikk, dokumenter) og den har en ekstern disk tilkoblet for å ta sikkerhetskopi.

Terminalserver

For å kunne kjøre alle programmer uavhengig av hva som er installert på maskinen, måtte det til terminalserver. Vi har brukt denne løsningen på WIS i mange år, og jeg er utrolig glad for den. Men for å komme ned i kostnader satset jeg på et produkt som heter XP Unlimited. Enkelt å sette opp og enkelt å drifte. Installerte det oppå XP-installasjonen. Har ikke sluppet brukerne løs enda, men det ser lovende ut. Spørsmålet blir vel om en bruker terminalserveren hele tiden eller bare for enkelte programmer. Film vil vel aldri bli bra nok gjennom en terminalserver, og nettleseren halter vel også litt.

Vista Mediacenter

Selv om jeg likte Mediacenteret i XP, var jeg klar for å gå over til Vista. Letet litt for å finne en boks som var liten, stille og rask nok. Landet på MC-400 fra MM-Vision i Danmark: Ingen vifter og så og si lydløs, dobbelt TV-kort og kjører Vista helt fint. Etter å ha koblet til serveren, dukket all musikk, bilder og filmer opp i stua.

HD-TV får bare vente

Vi har kabel-TV som tilbyr HD-TV vgjennom en egen boks. Men for oss som har PC i stua (igjen), finnes det ingen gode løsninger. Muligheten for å bruke TV-guiden og enkelt ta opp forsvinner. Det blir en ekstra fjernstyring, og det blir vanskeligere å bruke. Jeg har kommet til at jeg setter brukeropplevelsen høyere enn bildekvaliteten. Film ser jeg helst på DVD eller fra nett uansett, og der er kvaliteteten bra. Men jeg vil jo ha HD-TV så snart det kommer et kort for PC som kabeltilbyderne støtter.

Det som gjenstår

Det meste er på plass nå, men noe gjenstår:

  • Tilgang fra utsiden
  • Sikkerhetskopi ut av huset
  • Musikkavspilling på andre rom (skal teste litt her)

Kostnader

Server for 5.000,-, Mediacenter for 11.000,-, Fargelaser for 2.000,- pluss diverse utstyr (2.000,-). Tilsammen rundt 20.000,-. Omtrent som en sofa eller 6.000,- under min første PC fra 1990 (og da tar jeg ikke hensyn til prisstigningen). Regner med at vi vi vil klare oss bra i 2-3 år med denne løsningen.

Noe for WIS?

Tror det er mange familier som er i samme situasjon som oss. Flere PC'er, rot i bilder, videoer og musikk, ikke mulighet for å vise fram bilder på storskjermen i stua, ingen skikkelig løsning for å ta sikkerhetskopi av alt en har osv. Hvis vi klarte å lage en pakke som var enkel å sette opp og bruke, kunne WIS kanskje tilby dette til hjemmene. Det ble i tilfelle en ny avdeling i firmaet..

--Emner: Hjemmet
Kommentarer: 0


 
 Nye poster
Fixing missing (30.05.2012)
Redirect dll us (30.05.2012)
Laste ned passo (11.05.2012)
Bare si "Nei ti (12.12.2011)
Posten er slett (16.11.2011)
 Søk
 
 Populære emner
Access  Ajax  Ansatte  Brannmur  Database/SQL  Debugging  Delphi  FortiClient  Fortigate  GSI  Hjemmet  Html  Internett  iPhone  iPhone Apps  Java  JavaScript  JVM  Nerdehumor  Nettverk  Operativsystem  Palm  Servere  Skrivere  Sybase  Utvikling  VBA  Vista  VPN  Web 2.0  Windows  WinXP  WIS  Wis Tiltak  WisWeb 1  WisWeb 2  Word  XML
 Vis måned
Mai 2012 (3)
Desember 2011 (1)
November 2011 (1)
September 2011 (2)
August 2011 (1)
 Vis fra forfatter
Ove Halseth (46)
Dag Waade (9)
Stig Runar Vangen (7)
Svein Waade (6)
Inge Valaas (1)
Inger Berg (1)
Kristian Ljøkelsøy Vitsø (1)